El record d’una Banda de Música a Almenara es remunta a l’any 1893.

És el mestre Cosme Bonet qui la dirigeix en aquells anys. Després li succeeix el Mestre Alart, amb una bona formació musical, que es fa notar en la Banda.

L’any 1912 pren la batuta un fill del poble, el Mestre Vicent Royo Bolta, més conegut per “El Tio Blanco”. El gran entusiasme del Mestre fa que la Banda prenga un gran impuls i s’aplega als 50 músics, alguns d’ells professionals.

Banda de música. Any 1944.

L’any 1944, s’intervé en un certamen a Castelló, obtenint el tercer premi.

Banda d'Almenara. Any 1952.

Degut entre altres circumstàncies a la seua avançada edat, el volgut “Tio Blanco” es retira en l’any 1955.

En aquest any, un altre fill d’Almenara, Francisco Antonio Cerezo, és qui pren la direcció. Prompte començarà a notar-se la seua formació i joventut. Es participa en diversos certàmens, però el que més satisfà a tots és que la Banda vaja adquirint renom.

Banda d'Almenara. Any 1960.

Després de travessar un gran clot, l’any 1979 un grup d’aficionats la trau de nou endavant, legalitzant-la amb el nom per la qual hui es coneix: Associació Musical Santa Cecilia d’Almenara, sent el seu primer president José Castelló Martí.

De nou comença la seua marxa participant en els certàmens de Forcall, Ribesalbes i La Vall d’Uixó, on s’obté el tercer premi. També es va augmentant la participació en concerts i festivals.

Als anys 1980-81 es crea l’Acadèmia de Música.

Banda d'Almenara. Any 1985.

L’any 1985 pren el relleu de la presidència José Morales Granell, qui no regateja esforços per a potenciar una bona trajectòria de l’escola d’educands, requisit indispensable per a poder nodrir la banda de nous músics. Aquest càrrec l’ostentarà fins l’any 1987.

A partir d’aquest any assumeix la presidència José Castelló Rebollar, amb el deler de superació i dinamisme prompte es posa de manifest incrementant-se el nombre d’actuacions en festivals i concerts, inclòs fora de les nostres fronteres.

L’Abril de 1988, pren la direcció Ángel S. Soriano Pérez, professor de l’Acadèmia de Música, a la qual es tracta de potenciar plenament contractant nous professors, augmentant així el nombre d’alumnes.

És a partir de la presa de possessió del nou director quan la banda comença a adquirir una nova dinàmica i a enfocar la seua trajectòria fins moments actuals. D’aquesta manera s’interpreta música clàssica, però es compagina amb obres de música contemporània i de cambra. A més, s’adquireix un piano i el material didàctic necessari per a la major qualitat de l’ensenyament i, gràcies a la col·laboració de la Caixa d’Estalvis de Castelló, s’aconsegueixen dos violoncels per a impartir classes d’instruments de corda.

L’Abril de 1990, la banda es desplaça a Itàlia, realitzant tres concerts en Piacenza, Castiglione d’Adda i Chignolo Po, tots ells amb un gran èxit. En setembre del mateix any es celebra el Primer Festival de Música Internacional de Música “Vila d’Almenara”, amb l’actuació del Corpo Bandístico A. Ponchielli de Piacenza, dirigida per Gioseppe Parmigiani.

L’Abril de 1993 pren la presidència Andrés González Rentero. A més, el 9 de maig del mateix any es participa en el Certamen Provincial celebrat a Sogorb, aconseguint el segon premi.

A partir del 23 de març de 1994, un nou canvi de presidència fa que aquesta siga assumida per Julio Galindo Vilalta.

L’estiu de 1995, es participa en un festival en Alcañiz (Terol) obtenint un gran èxit. Aquest mateix any també es participa en un festival en la ciutat de Terol amb la companyia de bandes d’altres comunitats.

El 23 de març de 1996 pren el càrrec de president Asensio Crespo Del Valle.

L’any 1997 la banda participa en dos festivals a nivell nacional, un a Borja (Saragossa) i un a Villarcayo (Burgos).

En setembre de 2001 es fa una reestructuració de l’escola contractant mestres especialistes de cada instrument. A més, Àngel Martínez Escutia pren la direcció de la banda.

Bandad d'Almenara. Any 2002.

L’any 2003 es participa en el Certamen Provincial de Bandes a Castelló i en el Certamen “Vila de Bejís”, obtenint el segon premi en els dos. A més, Guillermo Sánchez Ballesteros pren la presidència de la societat.

Banda d'Almenara. Any 2003.

El Març de 2004 es renova de nou el càrrec de President, sent elegit D. Manuel Esbrí Forner.

Per motius de feina, al Maig de 2004 deixa el càrrec de director D. Àngel Martínez Escutia i agafa el relleu D. Xesco Guillem Escobar, fins l’any 2005.

En l’any 2004 es celebra el 25é Aniversari de la creació de la nostra Associació Musical, organitzant diferents esdeveniments importants on destaquen el Concert de Primavera, l’Encontre de Percussionistes, l’Escola d’Estiu, l’Entrada de Moros i Cristians i el Concert pel 25é Aniversari. Així com el viatge Alemanya on es realitzà dos concerts (Dachsberg i Menzenschwand) i el concert de banda amb cor per la coronació de la Mare de Deu del Bon Succés.

Banda d'Almenara. Any 2004.

En l’any 2005 es participa en els actes inaugurals del Palau de les Arts de València, baix la direcció de José Teruel Domínguez.

Banda d'Almenara. Any 2005.

 

En Maig del 2006 es celebra el Segon Festival Internacional de Música “Vila d’Almenara”, amb l’actuació del “Musikverein Menzenschwand” de Menzenschwand (Alemanya), siguent el seu director D. Joaquim Kaiser.

Banda d'Almenara. Any 2006.

Des de l’any 2010 fins al 2019, la Banda Simfònica de l’Associació Musical estigué dirigida per D. Miguel Bautista Fortuny, que comptava amb una plantilla al voltant dels 50 músics federats, i amb una massa social d’uns 300 socis, el relleu a la direcció de la banda és agafat per Àlex Puchades. En l’any 2019 pren també la presidència Andrés Comas i la junta directiva comença un projecte d’expansió de la societat per tal d’arribar a altres sectors, aquest comença amb la creació d’un Cor, que naix sota el nom CantdeCor i l’encapçala Pilar Forner Bayarri, veïna del poble i músic de la banda.

L’Escola de Música està formada per professors de sensibilització musical, llenguatge musical, flauta, oboè, clarinet, saxofó, trompeta, trompa, metall greu (trombó, bombardí i baix), percussió i piano, què donen classes a aproximadament 100 alumnes.